Mióta Magyarországon is hozzáférhető az Eurosport, egyre többen ismerik meg közelebbről is az országúti kerékpársportot. A tavasz közeledtével nem telik el úgy nap, hogy minimum egy de inkább több nemzetközi versenyről ne látnánk fantasztikus, élő felvételeket. Gyönyörű tájakon kanyarog a mezőny, az út szélén pedig sokszor tíz- és százezek tombolnak, szurkolnak a bringás hősöknek. 

Hogy miért is ekkra hősök ezek a biciklisek? Hiszen semmi különöset nem tesznek csak tekernek. Na de hogyan! 

Kánikulában és hidegben, esőben és hóesésben, macskaköves úton, és 10-20%-os emelkedőkön, ahol sokszor a kísérő kocsiknak is segítség kell az elinduláshoz, ha meg kell állniuk egy pillanatra.  

És mindezt teszik óriási sebességgel, 45-50 km/h-s átlagot hajtva 150-250 km-es távon, megmászva ezer méter magas hegyeket, a lejtőkön nem ritkán átlépve a 80-90 km/h-t. És ha megérkeznek az utolsó kilométerekhez, és még együtt van a mezőny, akkor kezdődik az igazi csata. A küzdelem a csapatok, és csapatok által favorizált sprinterek között. Megy a helyezkedés, a tülekedés, a sebesség ilyekor már 60-65 km/h, a pulzus 180, az út közepén járdaszegélyt kell kerülni, közben próbálnak kiszorítani a felvezető emberek szélárnyékából, a másik csapat felvezetői támadnak az út másik oldalán, sivító fékcsikorgás, összeérnek a kormányok, éles balkanyar, a kordonnál fékezni kell, mert elnézeted az ívet, közben belülről ketten is lekerültek, és már csak 500 méter van hátra a célig, és indulhat a sprint! És ha még bírod, akkor most kell odataposni, mert ide már ez a lődörgés, amit eddig csináltál, bizony kevés lesz! 

Ez az a sportág, ahol bármi megtörténhet. Ahol győzhet egy vékony, csupacsont "hegyimenő", vagy egy bátor és erős "szökevény", aki egyedül ellógott a mezőnytől még a táv elején, vagy egy villámgyors "sprinter", aki a legvégén, mindössze 50 méterre a célvonaltól bújik ki az ellenfelek szélárnyékából.  

Egy kis videón szemléltetjük, hogy hogyan is néznek ki egy profi kerékpárverseny utolsó kilométerei - belülről.

Hangszórkat és biztonsági öveket kéretik bekapcsolni!